de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Geen beschermend effect van hogere vochtinname via dieet op droge ogen

In een nieuwe bevolkingsstudie van dr. Vehof is gekeken of inname van vocht via dieet samenhangt met droge ogen. Het onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Ophtalmologica.

Ruim 50.000 mensen in Nederland werden met behulp van uitvoerige vragenlijsten onderzocht op de inname van eten en drinken. Vervolgens werd de totale vochtinname berekend uit alle verschillende dranken en voedsel die ingenomen werden. Ook werd de totale hoeveelheid urine in een etmaal bijgehouden, een andere marker van totale vochtinname. Klachten van droge ogen en het hebben van een diagnose van droge ogen werden uitgevraagd met een aparte vragenlijst.

De onderzoekers vonden een verrassend resultaat: een lagere vochtinname hing niet samen met een verhoogd risico op droge ogen. Dit zelfde resultaat werd ook gevonden wanneer gekeken werd naar de totale hoeveelheid urine in 24 uur. Er werd voor verschillende zaken gecorrigeerd in het onderzoek, zoals het hebben van een diagnose van droge ogen (waardoor je misschien het advies hebt gekregen om meer te gaan drinken), en 50 aandoeningen die samen kunnen hangen met zowel vochtinname als droge ogen. Ook bij mensen die heel weinig dronken werd niet meer droge ogen gezien, en bij mensen die heel veel dronken werd ook niet minder droge ogen gezien.

vochtinname geen beschermend effect op droge ogen

De onderzoekers concluderen dan ook dat er geen bewijs is dat een hogere vochtinname beschermend is voor droge ogen. Dit is een belangrijke uitkomst, omdat veel behandelaars vaak adviseren om meer te gaan drinken bij droge ogen. Er zijn ook nooit eerdere studies verricht die wel een beschermend effect lieten zien van vochtinname bij droge ogen.

Het hele artikel (in het Engels) is hier te vinden: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aos.15227.