de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Zittende leefstijl vergoot risico op droge ogen

In een nieuwe studie van dr. Vehof is gekeken naar de relatie tussen een zittende leefstijl en droge ogen. Bij 48.418 mensen in Nederland werd onderzocht hoeveel uren per dag zittend werden doorgebracht. Vervolgens werd gekeken naar een verband met droge ogen. Ook werd onderzocht hoeveel minuten per dag er sprake was van (matige tot forse) fysieke activiteit in de resterende uren waarin niet werd gezeten en of dit een rol speelde in het verband.

zittende leefstijk vergroot risico droge ogen

Uit de studie blijkt allereerst dat mensen die veel zitten vaker last hebben van droge ogen. Per uur extra zittijd per dag hadden mensen 1.5% vaker droge ogen. Van alle zitgerelateerde activiteiten (tijdens deelname aan verkeer, TV-kijken, computergebruik op werk, computergebruik thuis, overig) bleken met name de zituren met computergebruik het meeste invloed te hebben. Dit houdt waarschijnlijk verband met de additionele nadelige effecten van schermgebruik op droge ogen.

Verder werd gevonden dat bij mensen die fysiek actiever waren buiten de zituren het verband tussen zittijd en droge ogen veel minder aanwezig was. Het lijkt er dus op dat bewegen beschermend kan werken bij mensen die veel zitten. Soortgelijke bevindingen werden eerder al gevonden in een studie van dr. Vehof die onderzocht bij welke type beroepen het meeste droge ogen klachten gezien worden. Hierbij waren actieve beroepen beschermend (bijvoorbeeld boeren en schoonmakers) en zittende beroepen met veel schermgebruik veelal een risico voor droge ogen (juristen, administratieve medewerkers, ICT’ers).

Het volledige artikel (in Engels) is in januari 2023 gepubliceerd in The Ocular Surface en hier te vinden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36621639/.