de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

De impact van droge ogen op kwaliteit van leven

Onlangs is een bevolkingsstudie onder leiding van dr. Vehof naar de kwaliteit van leven bij mensen met droge ogen in Nederland gepubliceerd in The Ocular Surface. Het is de grootste en meest uitvoerige studie ooit verricht op dit gebied.

Uit de resultaten blijkt dat droge ogen geassocieerd is met een sterk verhoogde kans op verlaagde kwaliteit van leven, zowel op fysiek als mentaal vlak. Hierbij werd rekening gehouden met en gecorrigeerd voor andere geassocieerde lichamelijke en mentale aandoeningen bij droge ogen. Droge ogen leidt tot een verlaagde kwaliteit van leven bij zowel mannen als vrouwen, en in jong en oud. Ook werd gezien dat mensen met droge ogen klachten zonder diagnose een duidelijk lagere mentale kwaliteit van leven hebben dan mensen met vergelijkbare droge ogen klachten met een diagnose. Hieruit blijkt dat erkenning en goede begeleiding en behandeling bij droge ogen een belangrijke rol kan spelen om kwaliteit van leven te verbeteren.

De studie vergeleek ook de kwaliteit van leven bij droge ogen met andere veelvoorkomende oogaandoeningen. Vergeleken met allergische oogafwijkingen, maculadegeneratie, glaucoom en netvliesloslating, bleek droge ogen meer geassocieerd met verlaagde kwaliteit van leven. Vergeleken met andere systemische chronische aandoeningen onderscheidt droge ogen zich doordat zowel de fysieke als mentale kwaliteit van leven aangedaan zijn, waar bij andere aandoeningen zoals reumatoïde artritis, COPD, fibromyalgie (fysiek) en depressie (mentaal) met name maar 1 van de 2 is aangetast.

Onze resultaten tonen de serieuze impact van droge ogen op het leven van de mensen. Het laat zien dat droge ogen meer erkenning verdient als een serieuze aandoening, waar tijdige behandeling en goede begeleiding essentieel zijn.

Eerder toonde onderzoek van dr. Vehof al aan dat er een relatie is tussen droge ogen en kwaliteit van slaap.

Het hele artikel (in het Engels) is hier te lezen: The physical and mental burden of dry eye disease: A large population-based study investigating the relationship with health-related quality of life and its determinants - ScienceDirect.

Deze erkenning, begeleiding en aandacht biedt de Droge Ogen Kliniek Nederland. Leest u hier hoe u een afspraak kunt maken op korte termijn.

droge ogen leidt tot sterk verhoogde kans op verlaagde kwaliteit van leven