de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Link gevonden tussen alcoholgebruik en droge ogen bij vrouwen

Het ontdekken van uitlokkende risicofactoren is belangrijk om optimale behandeling van droge ogen te realiseren. Deze week is onze studie naar de relatie tussen alcoholgebruik en droge ogen gepubliceerd in The Ocular Surface. In deze grote bevolkingsstudie in Nederland onder leiding van Dr. Vehof werd bij 77.145 mensen het dagelijks alcoholgebruik bepaald. Vervolgens werd gekeken hoe alcoholgebruik samenhing met droge ogen.

Uit de studie bleek dat bij vrouwen het gebruik van alcohol samenging met een licht maar significant verhoogd risico op klachten van droge ogen (10% verhoogd risico). Bij mannen werd dit niet gevonden; er werd zelfs een licht beschermend effect op droge ogen klachten gezien bij toenemende alcoholinname bij mannen.

Vrouwen hebben 2 tot 3x vaker droge ogen dan mannen in Nederland. Een verschillende lichamelijke respons op alcohol kan nu toegevoegd worden als een van de oorzaken hiervan. Alcohol kan namelijk de hormoonspiegels veranderen. Hormonen spelen weer een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede traanfilm.

Het hele artikel (in Engels) is hier te vinden: The relationship between alcohol consumption and dry eye - ScienceDirect.

link gevonden tussen alcoholgebruik en droge ogen bij vrouwen